Чоловіки врятували птаха-хижака від нападу сорок та голубів

Ви коли небудь бачили чи чули, щоб «мирні» птахи атакували хижого птаха? А ось краєзнавець із Чернігова Іван Кирієнко бачив це на власні очі. Про це він сам і розповів.

Такого пташиного роздратованого крику, агресивного багатоголосся здається ніколи раніше не чув. То був лемент не сполоханих від раптової загрози зграї, а якраз навпаки, птахів які самі спритно атакують.

В небі біля старого саду — сороки, ворони і що дивного, дикі голуби завзято і наполегливо атакували значно більшого за них птаха. Тікаючи від нападників той вправно пірнав у гілля кучерявої молодої яблуні, потім в зелену широколисту шовковицю, далі ховався у винограднику.

Птахи, що нападали, вправно маневрували між гілками дерев і всіляко доставали його, атакуючи бідолаху на досить великій швидкості.

Рятуючись, той намагався наблизитись до людей, але марно — нападники продовжували діставати його, пікіруючи високо з гори та на віражах довбаючи по голові й тулубу, хоча за розмірами той переважав будь кого із нападників у два три рази.

Коли йому нарешті вдалось відірватись, він приземлився на дах старенького будинку, ймовірно оглядаючи шляхи можливого відступу чи оборони, проте нападники були невгамовні — знову і знову з несамовитим криком атакували його, не даючи часу на роздуми та відновлення сил, аж допоки бідолашний не впав на землю прямісінько в руки співчуваючих його становищу — людей.

Один із чоловіків швидко підняв знесиленого птаха та ретирувався до хати, бо невгамовні нападники намагалися загрожувати вже обом.

Потерпілим як не прикро визнавати це, виявився «цар птахів» — пташиний мисливець, молоденький ще жовторотий кібець, у нас в селі кажуть – коршак. На вигляд йому не більше 1-1.5 років. Круглі жовто-зелені очі, довгі міцні жовтуваті ноги, величезні чорні пазурі довжиною до 5 см, зігнутий крючковидний дзьоб і смиренний погляд розумних очей. Він не пручався, покірно сидів на руках, смиренно оглядаючись навкруги, пригадуючи ймовірно власне необачне полювання.

Символічним в цьому випадку є те, що будь який агресор стає нікчемним, якщо потенційні жертви об’єднуються з одною єдиною метою — перемогти, аби вижити!

Іван Кирієнко, краєзнавець, Чернігівська область

Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?